Thaiföld - első ingerek

2014.07.31. 22:12

... hol is folytassam, ott ahol abbahagytam?

Szóval valahol a megérkezés utáni első héten rengeteg inger - a hány még kimaradt - ért minket. Próbálok egy kis áttekintőt adni, majd idővel vissza-visszatérni egy-egy témához...

Van itt egy párocska - Buddha legyen velük és küldje a BIG $$$-t -, akik nagyon önzetlenül rengeteget segítenek nekünk. Többek között, mit is érdemes megnézni, hol és mit érdemes enni - legyen ez utcai árus, vagy étterem -,  hol kapunk megfelelő masszázst, adott szerzetesnél mennyi pénzt kell/illik adni a jó áldásért és még sorolhatnám...

Megérkezésünk napján természetesen tettünk egy gyors felfedező túrát azon helyek érintésével, amiket a jövőben sűrűn fogunk látogatni ... természetesen egy bárban fejeztük be.

Szóval meglátogattuk a TESCO áruházat, mert a legkisebb is számít. Igen-igen, a korábban már emlegetett globalizáció. Körülbelül háromszor annyi alkalmazott volt, mint a hazai hasonló méretű áruházakban, ezen kicsit elgondolkodtam és kitaláltam rá egy teóriát, aminek lehet, hogy semmi köze a valósághoz, de íme:

Egyszer volt hol nem volt csak a mosoly országaként emlegetett királyság, ahol az emberek nagyon szegényen, de boldogan éldegéltek. Imádták a hőn szeretett királyukat, aki nem sanyargatta őket mindenféle adókkal. Az ÁFA is csak 7% volt, a 300.000 bathos (kb. 2,1 mFt) adómentes jövedelemről nem is szólva. Ott volt nekik Buddha, a tenger és a thai masszázs. Egyik nap a miniszterek a király elé járultak és jelezték, hogy egy kék-fehér csíkos élelmiszer lánc szeretne gyökeret verni az országban. A zselés fejű managgerek persze minden szépet és jót ígértek, mint például az áruház telepítéssel járó infrastruktúra fejlesztését, a potenciális munkaerő magas szintű képzését és nem utolsó sorban munkát és kitörési lehetőséget a népnek. A minisztereket hamar elvakították a jól összerakott látványtervek, a hangzatos számok a ki nem mondott jutalmak. A király azonban bölcsebb és megfontoltabb volt minisztereinél, ámde az ő posztja inkább volt szimbolikus mintsem döntéshozó, így hát engedni kellett a nyomásnak. Jól tudta ő, hogy ez elkerülhetetlen, csak idő kérdése. Így szólt hát: - Rendben, legyen amit szeretnétek. Egy feltételem van, az alkalmazotti létszám pont háromszoros lesz, mint a kék-fehér csíkos úriemberek meghatároztak... Zselés fejű managgerek a hír hallatán nyeltek egy nagyot, mert hát a 3 embernek kifizetett munkabér ugyebár nem éri el egy angol alkalmazott munkabérét, de az emberóra statisztika az nem lesz a legszebb. Sebaj, gondolták, majd mutogatnak más számokat, úgy játszanak az eredményekkel, hogy a befektetők is boldogok legyenek, meg a projekt is megvalósuljon ...

Talán így lett Thaiföld is a lánc része...

Bevásárlás után leugrottunk a partra és a közeli sétányra egy röpke sétára. Szemeztünk pár jegelt, kiválasztásra váró étellel - baracuda No.1. - , meglátogattuk a bejáratott utcai árusokat, visszautasítottuk jó pár májogós masszírozós lány - vagy fiú? - ajánlatát, és leültünk egy utcai bárban, ahol a ladyboyok és lányok vetekedtek a férfiak kegyeiért.

Két gondolat:

Mi is az a májogás? Ez egy elég találó kifejezés - nem a sajátom - arra, hogy is hallatszik egy magyar fülnek, amikor próbálják kedvesen beinvitálni az embert egy masszázsra. Májognak össze-vissza. :)

Ladyboy? Többé kevésbé közismert, hogy Thaiföldön rengeteg fiú nőként éli az életét. És miért is van ez így? Állítólag az első szülött fiú örököl mindent a családban. A második fiút a családi viszály elkerülés végett lánynak, lányként nevelik - öcskös, mákod van, hogy nem thai címer van az útleveleden :). Ez itt teljesen elfogadott és valahogy úgy kell felfogni, hogy ez egy 3. nemiséget képvisel. Sok esetben megtévesztően szépek tudnak lenni, és ebben versenyre is kelnek a lány kollégáikkal, szóval csak óvatosan a facér férfiaknak.

 DSCN2717.JPG

 

Jöjjön pár alapszabály, amit mindenkinek tudni érdemes:

Fedetlen vállal és lábbelivel szent helyre tilos a belépés. A lábbeli igaz mások otthonára is.

Thai emberrel soha nem vitatkozz, ha véletlenül halálra gázol, akkor is sűrűn elnézést kérsz él elhúzod a csíkot. Jobb elkerülni a rendőri intézkedést.

A nemek közötti vonzalom utcán történő kimutatása elítélendő - lehetne vele vitatkozni.

Baloldali közlekedés és a szabályok figyelmen kívül hagyása fokozott odafigyelés igényel.

A király nevét szádra ne vedd, ha rosszul szólsz halállal lakolsz!

 

Az elmúlt napokban sok szép helyen jártunk, ízletes ételeket kóstoltunk, rengeteget motoroztunk és jókat strandoltunk. Íme hát ez képekben:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szajmonmondjairanyavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr836562771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csb081 2014.08.03. 00:04:07

Jók a képek és a szöveg sem egyszerű. Azért kíváncsi lennék hány pohár Sang Som elfogyasztása után jött meg az ihlet. :)
Ahogy nézegettem a fotókat láttam, hogy a Big Buddha-nál kb. csak ti ketten voltatok. Ennyire kevesen vannak most a szigeten?

Feri bácsi 2014.08.03. 06:04:21

@csb081: nem volt semmilyen fogyasztás, egyébként valóban nincsenek sokan, jobb is így :)
süti beállítások módosítása